dagensfdn

Jättestressad tjej. Nattenm erbjöd inte mycket sömn och vi lämnar boardingen om en timme och jag har inte börjat packa. Försökt föra över bilder och skolarbeten från gamla datorn till MACen och nu ska jag ta tag i packandet medan de största delarna av UPpsalgänget glassar vid poolen. 
9l vatten, 15 bananer, yoghurt, bröd, ost, kex mm är nedpackat inför tågresan - endast till vår familj på 3 pers. Förhoppningsvis hinner vi med bussen imorgon (ytterst tveksamt då bussen går 8 på morgonen redan - man ska vara framme vid tågstationen 7, men tåget är alltid försenat, när vi åkte till Mombasa kom vi fram ca12.40). HÅll tummarna för att vi är framme i Lamu imorgon kväll. 
Än så länge har jag packat ner 
body lotion, 
babyolja,
bikini,
långklänning,
2 färska vecko revyn,
nylonstrumpbyxor (använde det för första gången på 4 månader igår kväll, shit vad jag kände mig uppklädd)
SEN TROR JAG INTE AT NI BRYR ER SÅ MYCKET OM MITT LIV, FÖR DET ÄR FETT TRÅKIGT... BTW SÅ ÄLSKAR JAG STEFANO

god jul

En julafton som ingen annan. 

Frukost på Java med uppsalafamiljerna, sedan uppdelning-> mathandling inför tågresan imorgon, julklappsutdelning. Fick jättehärliga julklappar, mycket användbart så som trosor, deo, body lotion, strumpor, strumpbyxor och musmatta. Kalashärligt, lite godis också. Sedan tvättade vi, åkte på restaurang tillsammans med Fredrica Werner från Lommas familj, Anna Westerlund och Stefano&Anja med varsitt syskon. 22 pers och en riktigt trevlig middag. 
NU bilr det sömn inför morgondagen som erbjuder tågresa på kvällen. 
GOD JUL TILL ER ALLA FRÅN OSS ALLA

bilder + längre uppdatering - mycket som hänt senaste veckan

Här kommer en blandad drös bilder från de senaste veckorna

- Passar nu på att uppdatera lite bilder eftersom jag sitter på Gustafs dator och det här fungerar med bilduppdatering, men det blev då endast bilder från facebook.




Solning i Mombasa


 
Madrasshänget i mitt rum för några veckor sen. Stefano, Anna, Siri, Lovisa och Kicki.



Under masaiiveckan när vi samlades utanför vårt boende.


Anja och jag på tea farmen för några veckor sen.





Unn och Jenny tjafsar, Lovisa posar och jag sliter som vanligt och plockar té..



Bildbevis på att Erik och Carl var här. på facebook fanns det inte så många bilder på mamma.


 
En lördag för några veckor sen när vi hade ModelUN. Här är Sydkoreas delegation, André, Fredrica, Marie, Anna och jag.



Jag lekte fotograf med Jennys kamera under Ngong Hills vandringen för ca två veckor sen, Evelyn och Jocke i bakgrunden.

Så till textuppdateringen;

Ojoj vad tiden rinner iväg, imorgon är det skolavslutning med tomten (ibland märks det att småbarn går på skolan). På söndag morgon kommer mamma och Erik antagligen traskande till skolan under brunchen med Rickard och Felix familjer, några dagar senare drar vi till Lamu och rätt som det är står vi en ny termin till mötes (som kommer rivstarta med sinnes sjukt mycket plugg) och nästa termin lär väl gå ännu fortare.

Förra helgen var en jätterolig helg, för min del var det inte så mycket plugg men mycket som hände. Fredagsmorgonen var det luciatåg, på kvällen drog jag, Anna, Anja, Stefano coh Tobias ut själv til en klubb. Vi brukar alltid vara runt minst 12, så det var något ovanligt och kvällen blev jättelyckad. På lördagen bakade vi och jag räknade lite matte, på kvällen var det julmiddag med bildspel och svensk julmat. Lax oxh knäckebröd fick många att jubla då vi inte blivit serverade lax någon gång och knäckebröd har varit en lyx för några få av oss (om man inte hittat den dyra halvskapliga varianten på Junction). det var bordsplacering och lite tal, senare på kvällen drog många av oss, runt 35 kanske till ett och samma ställe (dock finns det tre klubbar/barer där som man pendlade lite mer eller mindre emellan), men även den kvällen var sjukt kul! Vi kom hem till ett kolsvart internat då elen gått pga ovädret under dagen, det var faktiskt lite creepy. Det hade varit skyfall!

På söndagsmorgonen mötte skolans fotbollslag ett lag från Kibera, matchen hölls på Impala och vi var några få som var där och hejjade på. Det var kul! Efter solning hela dagen drog vi senare hem till ambassadören för att lussa. Trots att jag inte var med luciatåget var det en sjukt trevlig kväll där alla svenska invånare i Kenya var välkomna (dvs. majoriteten av våra lärare och boardingpersonal var där).

På måndagen och tisdagen pluggade alla som dårar utom ett fåtal, bla jag och Rickard till ett terminsprov i U-landskunskap. Vi hade ingenting att göra, samtidigt som vi var extremt rastlösa var det självklart jätteskönt.

Igår gick vi upp halv 5 för at tåka med Jenny till flygplatsen då hon skulle åka hem till Sverige över lovet, sjuk tanke att vara i Sverige måste jag säga. På kvällen bjöd skolan hela skolan (även all personal inkl. lokalpersonal)på en musikal. Jag hade säkert uppskatat den mycket om jag inte hade varit så trött att jag var oförskämd och höll på att somna.  

Idag spenderade jag några timmar på sjukhuset då jag hade jätteont i min hals igår och vaknade imorse med även smärta i öronen. Efter halva första lektionen orkade jag inte mer utan åkte dit där jag, likt alla andra som varit där fick massa mediciner utskrivna.

Nu blir det middag!


Rwandaresa

Idag låg jag i sängen och skrev lite mail efter frukost och Mysteriet på Greveholm och gick sedan på en lektion, därefter var min nästa lektion inställd för oss som gjorde provet i måndags, då solade jag med babyolja(jättesoftish) vid poolen och sprang sedan på kiswahililektion. På den lektionen var vi bara tre stycken, Felix gjorde prov och ett tiotal skolkade. Igår fick vi veta att vårt ekonomiprov imorgon skjuts upp till efter lovet, så nu har jag i princip bara ett matteprov kvar, modelUN debatt imorgon jag ska förbereda mig mer inför under frullen(innan Mysteriet på Greveholm).

På eftermiddagen var vi jättetaggade på friskis men Tina kom aldrig så då latjade jag, Jenny och Siri med Gustaf, Harald och Tobias på basketplanen. Dock spräcktes min blåsa jag fick igår(gjorde förbasakt ont, nog min första stora blåsa) under löpningen (tro inte att jag har blivit nån hurtbulle nu, hade inte sprungit i gruppen sen innan Mombasa(höstlovet)..) lagom tills det var Rwandamöte.

Där berättade de att det blir av med en Rwandaresa under påsklovet. Vill ju givetvis åka så förbannat mycket men att kolla på gorillorna kostar 5oo$ bara det(vilket jag iofs skippar utan problem), gör man inte det får man ledigt en dag. De andra dagarna är det folkmordsmuseet, gravplatser och annat historiskt. Vore ju helt kalasunderbart att åka, men intalar mig nu att det inte är något att hänga i julgranen då jag inte har råd.

Efter Rwandamötet var det middag, vi satt på trampolinen och det slutade med att jag och Jenny "fightades" om att få ner varandra under sorlet av alla åskådare. Sen joinade några fler oss och det blev lite bad innan läxis. Under läxis bakade jag med Fredrica och Siri medan Carl gjorde oss sällskap.

Nu är jag jättetrött efter en oerhört ansträngande dag - så nu blir det ett one tree hill avsnitt och sen sova!

tjejträff

Igår hade vi tjejträff efter lunchen då några lärare, en boardingpersonal och två kökspersonal deltog. De talade om våltäkter i staden och hur vi bör klä oss(återigen). Många tjejer går utanför området till tex junction i shorts som slutar precis under rumpan som en hel del tjejer bär i Sverige. Men i Kenya som har så andra traditioner är det itne socialt accepterat att visa så mycket hud. Inför varje studiebesök har de tjatat på oss tjejer om hur vi ska klä oss men vi tar nog tien åt oss så mycket som vi borde. De vill helst även att vi ska klä oss respektfullt inom området då vi har en hel del lokalanställda. Klä oss respektfullt innebär inga djupa uringningar och kjolar/shorts just above the knees.

De berättade bla om hur en vit kvinna som häromveckan hade varit på Junction, de anställda där trodde att hon hade med svenska skolan att göra, så de gick fram och pratade med henne. De sa att deras ungar (vi) betedde sig oförskämt, klädde sig respektlöst och var allmänt otrevliga. Jag tog faktiskt inte åt mig (åtminstone inte alls över den otrevliga biten). Vi diskuterade även att skolan ev. borde införa skoluniform.

När vi igår skulle gå ut snackade jag och Westerlund lite om detta och när vi klev in i huset där klubben låg sa vi att det är nästan så man skäms när man går ut med skolan ibland. Det är inte sällan vi ställer till med scener på klubbarna, så som om vi inte kommer in, att vi kan vara alldeles för högljudda och hur vi kan klä oss. Det hade inte med det att göra men vi båda hade varit jätte otaggade att dra ut (Jenny bokstavligen drog mig upp ur sängen när jag hade det som skönast och kollade på one tree hill och Unn hade lagt fram vad jag skulle klä på mig) och när vi gett det 30 min på klubben insåg vi att vi ville hem så jag ringde efter en skolbuss (som tur var kunde komma). Det slutade med att Stefano, Kicki och Anja hängde på oss hem. Stefano kallade oss mogna och jag kände hur lyckan kom när vi satt oss i bussen på väg hem. Det är verkligen jättemysigt att bara chilla här hemma på helgkvällarna, för då kan man unna sig att inte plugga - till skillnad från på vardagarna och bara njuta av att chilla järnet. 

Ska käka nu och sedan försöka plugga lite så får jag se vad jag gör i kväll, imorgon ska vi nämligen åka hemifrån 7.30 för att träna inför Mt Kenya och gå 14km på Ngong Hills, eller något i den stilen på sträckan.

tatuering

Idag var en dån dag då alla toaletterna på skolan var mer eller mindre överfulla. Det rådde nämligen water shortage, knappt toaletterna i matsalen hade vatten, vilket de alltid brukar ha. Bra ursäkt till att inte duscha i alla fall.

Lite komiskt att jag gnällde på att jag inte fått ett brev på flera veckor, idag låg nämligen mammas adventshälsning med en liten söt kalle-anka kalender i ett kuvert i mitt delade fack. Tack!

Kan förresten berätta att jag åt fisk igår. Kunde inte svälja de två första tuggorna(spottade i papper), men fick sedan ner lite som jag hade dränkt med sås och potatis. Känner att jag borde börja äta det, allt för att få så mycket energi som möjligt (kommer dock inte börja äta rött kött).

Har ju inte berättat om min tatuering förresten. I masaiibyn kunde man nämligen tatuera sig, på deras egna lilla vis. Jag, likt de flesta gjorde nämligen på mig själv, det fanns en buske med små stickor som man rispade i huden med tills det började blöda. Några dagar senare pillade jag upp sårskorporna så det ska bli lite ärrbildning. Dock har jag inte tagit i för mycket i rispandet då jag inte vill att det ska sitta i överdrivet länge. Det är en sol vid vänstra tummens "rot". 

Har nu varit ute och firat Stefano då jag och Anna delade på en pizza, smaskens. Nu blir det plugg efter ett avsnitt Sunes jul med Anna, Anja och Stefano. Hoppas att komma i liv imorgon bitti till Mysteriet på Greveholm.


b-day på internat

Jättekaosmycket att göra.
Många är sönderstressade, men det hindrade oss inte att igår masa oss till Impala och Junction för att fixa presenter och tårtdekorationer till Stefano som fyllde år idag. Man slutar aldrig att förundras över hur lång tid det tar i det här landet, allt man gör där någon kenyansk invånare är inblandad tar sådan extrem tid. Vi väntade i minst 35 min, utan överdrift att få presentkortet på Stefanos massage på Impala tex. Köerna på Nakumatt(typ ica maxi) är ett skämt. Så imorse representerades alltså bla Uppsala till sin spets och många andra orter när vi gick in och sjöng för Stefano med kladdkaketårta, chokladbollar och presenter. Ikväll ska vi gå ut och käka italienskt, eftersom han brukar äta det hemma på sin födelsedag. Trevligt trevligt, förhoppningsvis får vi lite förlängd utetid också.

Efter födelsedagsfikat var det mysteriet på Greveholm i matsalen kl 8.00. Man får anstränga sig lite här om man vill ha julkänsla. Jättemysigt!

Varje dag går man ett x antal gånger förbi "brevfacken", lika komiskt när samma människor varje dag suckar för att de inte får några brev. Kände att det var länge sedan jag fick ett brev så har tänkt att jag själv får ta tag i saken så igår fick jag äntligen iväg lite brev till folk kontakten har varit minimal med, inte haft tid förrän nu(visserligen hade jag väl ont om tid då med, men ibland får man prioritera andra saker). Kändes bra.

Något som är jättefrustrerande är att jag verkligen inte kan få ut pengar med mina kort. Maestro kortet funkar oftast på en speciell automat(som vanligtvis är ur funktion) och VISA-kortet har jag tydligen slagit fel PIN-kod på för många gånger...(fast det har iofs aldrig funkat förut heller...). När jag för en gångs skull har pengar som jag vill ta ut så att jag kan köpa presenter av olika slag, festa, gå ut och käka och roa mig nu lite de sista veckorna, så kan jag inte ta ut de. Åh, hoppas det funkar senare i veckan. 

I måndags fick jag även tillbaka Nka prov, Kiswahili prov och filiosofi arbete. Vi har så mycket att göra så man glömmer liksom bort allt man väntar på att få tillbaka. Gick som förtjänat.

Åter till att försöka komma på en graf för Gunnar Myrdals bedrifter.  

RSS 2.0