lördag

Det verkar som bloggen har lite problem. Efter de flesta gånger jag har publicerat nya inlägg dyker de inte upp här på bloggen för jämnan, de dyker upp när de känner för det, kanske var 5:e gång. Knepigt det där med tekniken.

Sitter nu i zebrarummet och ska försöka börja plugga efter en kort liten visit på jul bazaaren här nere. Något som retade upp oss rejält var att vi inte fick köpa glöggen som var till salu. Jag, Felix, Siri och Lovisa sitter i zebrarummet ovanför matsalen och känner glöggdoften, vi går ner för att få stimulera lite abstinens över den svenska julen, men tror ni inte vi möts av två lärare vid glöggförsäljningen som säger att vi inte får köpa glöggen pga alkoholen. Under kronprinsessans besök hade de inte alkohol för det inte får förtäras på området, elever blir groundade för de har alkohol på området. Visserligen har vi förståelse för allt detta, men att de inte ordnar något komplement, alltså saftglögg är ju bara elakt. För många av oss var detta det mest juliga vi får under året och vi får inte ens dricka glögg.  

Jättemysigt med bazaar idén men Pollypåsar för 800ksh(80sek) på svenskbordet (fanns norska, danska och finska jultillhörigheter) är det inte många fattiga stundenter som har råd med. Självklart har antagligen många av gästerna inte så stora problem med att betala det, men det var inte många av oss som fick saker inhandlade. Dock mysigt med lite julstämning, som för övrigt är ganska minimal.

Ska nu ta tag i mig själv och vid halv sex drar majoriteten av oss på Jazz konsert med engelskaläraren.

brevskrivande

Förresten, checka inlägget innan, äntligen fått upp en bild!

Berättade i eftermiddag mer ingående för Jenny när vi låg och chillade i rummet om Polen. Jag visade loggboken och lite papper och började kolla på bilder. Hon verkade bli lite förvånad och tyckte nog att det var rätt häftigt. Är det något jag är stolt över rörande mig själv eller mina prestationer då är det faktiskt den resan. Att kliva av en buss med en kompis och få en mapp vi inte fick öppna förrän bussen åkt som innehöll kartor, uppgifter och målstad och sedan börja traska för att knacka på hos familjer som inte hade den blekaste om vad vi sysslade med för att be om sovplats i tio dagar, det, det är fan starkt. Jag började kolla igenom massa bilder och blev helt matt av alla minnen som kom tillbaka, vissa minnen som väckte mer känslor än andra, vissa minnen mer otäcka än andra och vissa minnen som man aldrig kommer glömma. Den resan betydde så mycket och jag vet inte varför men den får mig att känna att jag redan har upplevt så mycket i mitt liv.


På skolan har nu 5 tjejer upptäckt att de har löss, tjejer jag umgås en del med (bla Jenny som jag delat säng med lite mindre än hela veckan och i stort sett delar borste med). Men enligt Siv, vår sjuksköterska har jag inte löss, men ska man vara lite realistisk får jag det nog närsomhelst. Men pga städkontrollen idag tog Jenny tillbaka sin säng och vi beslutade senare att låta det vara så, åtminstone tills lösen är borta. Jag ska göra allt vad som står i min makt för att undvika det, då jag väl får det aldrig får bort det, hårborsten är redan i frysen för att döda ev. löss från Jennan. Nu kliar det dock oroväckande i hårbotten.


Skolan blir tung igen nu efter helgen, ganska intensivt fram till julen. Under den gångna gymnasietiden har det verkligen känt som att man på tiden (till åtminstone lite skillnad från i högstadiet) förtjänat sina lov. Vilket det även verkligen kommer göra med jullovet i år, det ska verkligen bli enormt skön att släppa allt och dra till Lamu med min, Rickard och Felix familjer.


Ska nu se om mina och Kickis chokladtoppar i kylen är klara. Vi gjorde en smörochchokladsmet och blandade den dels med passionsfrukt, corn flakes och banan, jag tror att banantopparna bli favoriterna. Sen blir det kanske film. Har verkligen no cash, är snarare skuldsatt så blev en hemmakväll ikväll då jag skrev två brev till kompisar som kontakten har varit minimal med, imorgon är det jul bazaar på skolan, ska försöka fixa lite pengar och kanske kirra lite julklappar.

Glöm inte att kolla mina toy market inköp i inlägget innan ds.


Toy köp

Äntligen fått upp EN halvtydlig bild i alla fall.
Här är den större delen av kläderna jag köpte på Toy Market i lördags och måndags(skippade bla en drös stora enkelfärgade myskoftor), utlagda på min och Jennys underbara säng.



Västen och skjortan upp till vänster kostade 20 ksh(dvs 2sek) styck.
BHn 150ksh
Den stora blommiga väskan 150ksh
Den lilla bruna/svarta väskan 50ksh
Den tredje väskan(som nu när jag kollar i rummet verkar vara borta, trodde ingen lånat den..) 150ksh
De tre första kläderna i andra raden kostade 10Ksh styck och de två understa (mönstrade koftan och den höga ljusa jeanskjolen) kostade 30ksh styck
De övriga kläderna (så som jeansshorts, byxor, långklännigar och toppar) kostade mellan 10 och 50ksh per plagg

För att få till svenska pengar /10

Nu har jag stoltserat tillräckligt.

bildbrist på bloggen

Har skrivit ett wall of text inlägg som jag tyvärr inte orkat finläsa.



Nu på senare tiden har plugget varit minimalt, vilket gjort att vi i helgen förvandlade mitt rum till ett madrassrum. Vi flyttade alla möbler utom skrivbordet (dvs. säng, fåtölj och skrivbordsstol) till Anna och Jennys rum och la sedan in tre madrasser som resulterade i myshäng en stor del av helgen. På fredagen blev det skräckfilmskväll (såklart somnade jag under skräckfilmen). Efter skolan hade vi den regelbundna städkontrollen och efter det gick vi till Junction och Anna och Anja köpte svenskt lösgodis för 50 resp. 70 svenska riksdaler. 20 kronor hektot, rena rånet. Mellan ommöbleringen och filmtittandet skrev jag och Anna ut massa bilder och satt upp, jag satt upp de på min dörr och rev ut lite modereportage och topshop reklam bilder ur Veckorevyn och African Magazine för att sätta upp på garderobsdörren. Mysigt värre.


På lördagen drog jag, Anja, Anna, Klara, Kicki och Jenny till Toy Market där vi köpte massa kläder. Stefano, Tobias och Walter gav upp ganska snabbt efter de ganska uttråkade deltog vid grävningen på första 30 ksh (3 kr)ståndet. Det kallar jag underbart(med så billiga kläder dvs.) Så vi tjejer drog vidare och köpte lite kläder som vi sedan fixade på söndagsmorgonen under vår lilla syjunta (då endast jag, Anja, Anna, Jenny och även Amanda). Sedan under söndagen kollade vi på film i madrassparadiset. På lördagskvällen var det UV-fest och jag räknade kallt med att vi tjejer som vanligt skulle slippa betala inträde vid event (annars är det aldrig inträde, då vi kommer så tidigt). Men nejnej, 50 svenska skulle de giriga gubbarna ha. Jag, Rickard och Jocke hängde då istället till stor del tillsammans i en lökig bar på samma område och hade det trevligt.


Madrassparadiset i rummet slutade med att Jenny flyttade in sin säng till mitt rum. Vi har nu mitt rum som sovrum, jättemysigt är det faktiskt, eftersom vi ändå alltid är uppe och pratar hos någon kan vi ju lika gärna somna tillsammans. Hennes rum agerar pluggrum när det väl kommer igång igen. Sen sover även Anna med oss. När man ändå umgås typ 18 av 24h på dygnet kan man ju lika gärna umgås 24h av dygnet. Igår kväll läste jag godnattsaga och ikväll ska vi somna till Sex and the city som vi precis lånat av en annan Anna.


Även idag blev det en sväng till Toy Market efter tea farmen, där vi var i några timmar och drack te, åt hemmagjord glass, plockade te och lyssnade på lite allmän fakta om te i Kenya och världen. Mysig avslappnande dag! Naturarna åkte imorse till masaiibyn för att sova där inatt, det är nästan så att man redan saknar de lite. Imorgon åker Jennys grupp medan vi andra ska till en skola för rullstolsburna och ungdomar med Downs syndrom. På onsdag åker vi till masaiibyn. Har för övrigt börjat kirra lite smått med julklappar, det känns skönt. Men jätteknäppt när man lämnar värmen för att gå in till ett shoppingcenter där man möts av pyntade julträd. Vi hade även pepparkaksbakning i lördags på skolan, jag och Anja gick dit i bikini med handuk runt om oss och trycker ut lite giraffpepparkakor, det var härligt.


Till varje stycke har jag flera bilder jag skulle vilja publicera men Internet har verkat komma in i en svacka och har inte låtit mig publicera bilder på en dryg vecka. Tråkigt, men det kommer förhoppningsvis igång snart igen hoppas vi.


Ni kan ju istället så länge fantisera lite själva utefter några av de bilder jag hade valt att ladda upp:

-      Bild på alla de ca 20 klädesplagg(koftor, linnen, klänningar, kjolar, shorts mm) och tre väskor jag har köpt för kanske 120 svenska kronor. Köpta förresten min första bh på en marknad i lördags!

-      Piercingen, en ful liten ros ”diamant” i broskdelen mitt i örat. Det är nu så svullet att den håller på att glida in i hålet…

-      Jättefin bild på Rickard med en hund från den gröna tea farmen.

-      Bild från madrassparadiset då 6 människor sover i rummet medan Lovisa ler glatt när jag och Jenny trampar in i rummet för att gå och lägga oss på fredagskvällen.

Nu är det dags för dusch, tvätta piercingen, göra nudlar och sedan kolla sex and the city för att somna till det.


regnväder

Vill du läsa om hovbesöket och annat smått och gott, scrolla ner till föregående inlägg som publicerades tidigare idag!

Piercingen blev av, dock inte vaxningen av benen då jag fortfarande hade för kort hår. Jag gick sedan hem och rakade benen, orkade inte känna mig så äcklig längre. När jag väntade på att Lovisa vaxade sig bad jag de trimma mina ögonbryn, jag satt mig i en salongsstol och såg hur kvinnan tåg fram en sytråd hon förde mot mitt ansikte. Jag blev enormt konfundersam. Hon använde dock tråden väldigt bra och som drog ut stråna.

Piercingen (i lilla broskdelen mitt i örat) gjorde jag på apoteket för 500ksh (50sek) med en jättegammal pistol (som man egentligen inte ska använda i brosk, men jaja). Bad om jättemycket cool spry så örat blev jättekallt och tappade känseln för stunden, kalasbra. Nu är det dock lite ömt.

Precis skrivit NkA prov som gick bättre än förväntat, dock trodde läraren att det skulle gått enormt bra för mig, men tyvärr kommer jag inte uppfylla hennes förväntningar helt.

Förra fredagsmorgonen när vi vaknade satt det lappar uppe på alla toaletter i korridorerna, med massa gossip om människorna på internatet. Sånt är kul och sprider lite samtalsämnen till folket.

Ska nu på idrott och sen slänga iväg ett mail till mina föräldrar för att sedan övergå till att göra engelska läxan och räkna matten i min ensamhet på rummet som jag idag lovade Torbjörn(min mentor) att jag ska göra under läxis. Jag har berättat att jag får så lite gjort här. 

Annars händer det inte så mycket just nu utöver UV-festen på the loft i helgen och fältstudievecka nästa vecka. VI skai tre grupper besöka en masaiiby över ett dygn och de andra dagarna utom en åka på lite studiebesök. Trevligt trevligt.

Okej, stressad tjej, måste rusa.


lite kommentarskommentarer

Detta skrev jag i tisdags den 17e, men såklart bangade Internet på att publicera inlägget


Lite kommentarskommentarer:


Erika: Skulle ju självklart vara grymt att hänga med på utlandsresan men, som du antagligen anar så nej, pengarna räcker tyvärr inte till, jättetråkigt.


Hanna: Jag räknade nästan med att du skulle kirra en biljett, det blir awesome, helt klart!


Sedan blev tydligen Felix lite besviken att jag inte nämnde att vi hade ytterligare två värdar i lördags. Han och Christian hade hedersuppdraget att dela ut den svenska och den kenyanska nationalsången till alla gäster. Jättefin insats killar!!


I övrigt var lördagen ganska intensiv, efter ModelUN arbetet som började 7.30 gick jag och la mig trött efter att ha gått upp tidigt och lagt mig sent efter en utekväll på DoubleInn på fredagskvällen. Vaknade och sprang runt som en galning efter vit blus och svart kjol, blev till slut min egen kjol som jag hade på skolavlutningen i nian som jag hade glömt bort. Efter middagen vid 16-tiden började gästerna komma och vi fyra värdar stod tillsammans med kanske åtta vuxna värdar vid gaten, kände mig ganska meningslös faktiskt. Det resulterade i att jag, likt de andra värdarna mer eller mindre sprang iväg och minglade istället, vi gick från bord till bord och länsade de olika chipsskålarna, bland annat sweet potatoes chips och ”vita med svarta prickar-chips” hade de att erbjuda till guacamolen. Juice och sparkling water (heaven varje gång man dricker sparkling water) smuttade vi på tillsammans med tilltugget så som minipizza, rostad potatis och samosas. Jättegott och verkligen jätte kanonbra för vår diet. Jag och några tjejer går nämligen på världens ohälsosammaste diet, men det håller (som tur är) på att rinna ut i sanden.


Prinsessan anlände och hon höll lite tal, efteråt kunde man tränga sig med de knappa 300 gästerna för att få bilder på henne när hon skakade hand med alla småbarn och ungdomar som orkade göra ambitiösa försök att få lite närkontakt med en kunglighet. Jag orkade inte slapp som jag är.  Sedan befann hon sig i ett VIP-tält som elevrådsordförande Anna Leijonhufvud fick befinna sig i under en stund då Victoria frågade lite om skolan.


Nu ska jag duscha för att sedan gå på två lektioner till och senare ska vi nog gå och plugga på Hongs. Kanske ska köra en vaxning av benen och en piercing i örat om modet räcker till på Yaya precis bredvid innan.


Något som tär på mig just nu är att tiden verkligen inte räcker till för att hålla kontakten med alla fina människor man verkligen egentligen vill berätta allt för. Att jag inte svarat på Tessan eller Klaras mail på en månad är något jag skäms så otroligt för. Skolan borde skänka en dag då vi inte har något plugg att göra att bara skriva brev hem till mormödrar och mail till föräldrar och kompisar. För det är många som har mindre kontakt än de önskar med sina nära och kära där hemma.


hovbesök

På lördag 7.30 är det ModelUN möte. Fantastiskt. From kl 14.00 får vi inte gå ut ur området eftersom gaten inte får bli överbelastad då vi får finbesök på lördagkväll. Klockan 18.00 kommer nämligen kronprinsessan Victoria hit. Några är jätteexalterade och ska absolut inte gå ut imorgon, de måste ju vara utvilade till besöket medan visa flyr skolan hela lördagen. Jag blev tillfrågad om värd och jag inte tackade ja av den anledningen att jag vill hylla prinsessan utan att jag tycker det är kul att göra något. Vi ska ta hand om gästerna, alla svenskar i Kenya är välkomna och de räknar med ca 300 gäster, vi ska slussa de från gaten till minglet till talet till minglet till gaten. Vi värdar (vi är 4st) kommer inte ha någon kontakt med prinsessan trots att vi ska ha svart och vit klädsel.

Nu blir det till att gå och lägga sig tidigt så jag kan gå upp imorgonbitti och plugga inför svenska förhöret mha energidrycken Gustav erbjöd. Generös kille det där.

Angående förrförra helgen blev en tjej som sagt nerdrogad och fick ligga på sjukhus över natten och en annan tjej blev antagligen alkoholförgiftad/för full-> sjukhuset för hennes del också.

Förra helgen var vi ett gäng som drog till Village Market och bowlade, där hittade vi svenskt godis och särskilt Jenny blev helt i extas. De hade till och med svenska rosa godispåsar med texten "Din godis blandning".

Vi är nu förresten ett helt gäng som har köpt emmabodabiljetter till nästa sommar, det kommer bli awesome!

veckans första läxis

Nu har jag gett Rickard en rejäl bamsekram från mamma Marianne!

Idag har jag verkligen haft en pluggdag, jag och Felix och till stor del även Jenny har suttit med våra filosofiarbeten som ska in ikväll, varenda ledig stund, åh vad livet är underbart. Trodde hela helgen att när jag var klar med detta arbete skulle jag få en skön slapp vecka, men icke sa nicke.

Ikväll 23.59: ska stort filosofiarbete in.
Imorgon: FN-läxa.
I helgen: ModelUN resolution in. (Vi ska ta fram ett FN-camp för ungdomar från hela världen, lägga upp en budget, besluta var det ska hållas, vi ska komma på ALLT. Resolutionen ska skrivas på engelska.)
Nästa vecka
Måndag: Kiswahiliprov
Torsdag: NaturkunskapA prov
Fredag: MatteB prov
(+ lite ströläxor, såklart)

Kan man säga annat än fantastikt!? Nej. Helt underbart. Så som ni kanske anar behåller bloggen sin minimala effektivitet även de kommande veckorna. Får ju bevisa för mina kära föräldrar som tydligen fått för sig att jag inte pluggar, att jag faktiskt gör det.

Kan berätta att igår såg jag min första råtta här! Det var inte bara en jag såg utan två, kan visserligen ha varit samma som hade tagit sig från köket till zebrarummet på övervåningen. Jätteäckligt och självklart tjöt de flesta av oss tjejer (även en kille avgav ett fint litet skri) och kastade oss upp på stolarna. Fjantigt, javisst.




Idag hade vi även två svenska tjejer som gör sin "universitetspraktik" i masaiibyn vi ska till om två veckor på fältstudier på besök som berättade lite. Vi ska vara där över en natt och några får sova på en takterass medans de övriga får sova i tält. Jag och Lovisa ska försöka ta modet till oss och be om att få sova i "bajshyddorna". Ska man sova i en masaiiby ska man ju göra det på riktigt.

Mombasa

Äntligen bilder och lite kort om vårt höstlov!

Lite saker värda att nämna som händer under lovet:

- Att festa på ett tåg man befinner sig under 18 hela timmar är inte en bra idé. Har aldrig bevittnat ett lökigare sällskap. Inget att rekommendera, vidrigt. Men jättekul samtidigt.

- Killar på stranden försökte konstant sälja marijuanajointar till en för en ytterst billig peng.

- Under snorkelturen kände jag en ytterst obehaglig stickande känsla på brösten. Det visade sig att jag hade (ett flertal) små kryp som satt och stack på bröstvårtorna. Jätteont, var tvungen att dra ut dom.

- Hela min korridor från internatet (plus ett flertal andra givetvis) brände sönder sin kroppar då vi solade och snorklade precis vid ekvatorn mellan ca 11-13 och var för lata att smörja in oss över hela kroppen. Jättesmarta som vi är visade vi oss lite för mycket i solen dagen därpå med. Aj säger jag bara. Jag brukar kunna bli röd i ansiktet, men nu var det maximalt. För att inte nämna våra ryggar.

- Vi fick samma buffémat i en hel knapp vecka. Man var lite trött på den.

- Fredrica, Siri, Lovisa och jag åkte en dag in till gamla staden för att kolla och shoppa lite. Vi anlitade en guide som visade oss stadens guldkorn till fots och vi shoppade jättemycket och hade det jättetrevligt. 

- Att sova ca 4h per dag i en dryg vecka är inte ett bra sätt att vila ut sig på. Man var alltså inte utvilad till skolan efter lovet.

Men kul, det hade vi!

Här kommer lite bilder, för att ge er en liten känsla av hur vi hade det:

Som så ofta Svenska skolan på resande fot. Här vid Nairobis lilla järnvägsstation, tillägnad Kenyas enda järnvägsspår.



Felix och Fredrica under stadsrundturen med en nyskuren kokosnöt för 5 sek. Det såldes även nyfriterade cassavachips med salt, chili och lime, supergott.
Felix och Fredrica med nyskuren kokosnöt för 5sek.


Felix och jag redo att gå ut efter en dag i solen. Felix och jag redo för en utekväll i Kenyas största kuststad.


Jag och Jenny vid den älskvärda fontänen på hotellområdet.
Jag och Jenny vid den älskvärda fontänen.


Ett hus lik de flesta andra i the old town.



En butik lik de flesta i the old town.
Bild från en typsik butik in the old town.  

veckomisär

Den föregående veckan schlet lite på mig då jag absolut inte var utvilad från Mombasa och nätterna senast har jag varit uppe en del med Erik och Carl, eller mina kära korridorkompisar. Idag sov jag länge(självklart kom jag ju i säng sent dock) och har gått runt och såsat som en annan sjukling, idag tror jag att vi var knappt 10st på sjuktavlan.

Under veckan har jag jättemycket plugg men förhoppningsvis ska ni bli uppdaterade med bilder från lovet, bilder från besöksveckan och historier kring helgen med alla utstyrslar (halloweenfest) och helgens nerdrogade som låg på sjukhuset över en natt.

tjilevippen

halloween

Kom precis hem från en lyckad halloweenfest då jag var utklädd till hippie. Ska nu försöka dra upp Felix och Anna ur sängen min så jag kan få min skönhetssömn. Den konstanta tröttheten här är ett faktum, mamma, Erik och Carls visit bidrar tyvärr inte med någon energi. De senaste två veckorna har sömnen varit minimal och många gånger har jag, likt de flesta andra befunnit mig i en dvala. Ni vet känslan när man är omedvetet levande.


RSS 2.0