besöksvecka

Sitter på mitt rum i min ensamhet och hör när korridoren sussar så gott. En dag i skolan och Kibera med mamma, Erik och Carl resulterade i en middag med samma gäng samt Golden och Felix på en ny etipiopisk restaurang. Det blir utförligare inlägg när besökarna lämnat landet på måndag.

Här kommer i alla fall ett smakprov från Mombasa. Jag och Fredrica sörplandes ur en nyskuren kokosnöt vid indiska oceanen. Lyx.

Jag och Fredrica på stadsrundturen drickandes ur nyskuren kokosnöt.

Mombasa

Det här inlägget skrevs och skulle publiceras i fredags:

Oj vilken rolig vecka. När vi igår gick till tåget kändes det som att det var jättelänge(5 dagar) sedan vi gick på tågstationen sen sist, samtidigt har det gått jättefort men vi har även hunnit med mycket. Mycket sol (brände såklart sönder mig, likt en drös andra), mycket nya intryck, en vacker stad, snorkeltur där vi bla såg Nemofisken, mycket festande och mycket socialiserande. Är nu jättetrött efter resan inatt där sömnen, likt alla nätter i Mombasa var fattig och restaurangbesök på kvällen med tidig hemgång. Ska nu bli sängen tidigt för att sedan på förmiddagen hämta Carl på flygplatsen och på kvällen kommer mamma och Erik! Det blir mysigt, ska försöka utveckla historierna kring Mombasa inom några dagar.

Bilder kommer också såklart!

the day

Vädret börjar kännas som höst även här, imorse vaknade man av the powerful rain. Mysigt! Lite tråkigt för er Erik och mamma, det blir nog regn. Det tråkiga är att en "ninjo"(massa regn) ska anlända till Mombasa samtidigt som oss, när vi sedan åker tillbaka till storstaden följer den med. Det här regnet infaller ungefär var tionde år. Det är alltså väldigt bra för landet som det råder extremtorka i, men när vi väl åker till kusten kunde man ju önska sig lite sol.

Nu ska jag packa, sedan bre mackor och käka middag. Efter det åker vi till tågstationen för att sitta på tåget från 18-kl 11 imorgon. Kalas! Tågresan är något av allt under resan jag ser fram emot mest. Några är på Junction och infröskaffar lite förnödenheter till resan och vi andra skulle baka med det sket sig. Synd! 

Idag gjorde jag ett matteprov där jag blev överlycklig för jag antagligen inte får IG(vilket jag ärligt fasade för). Ni ska se våran sam-klass under MaB lektionerna, det är ett skämt, jag går ändå i gruppen som siktar högre. Jag fick tillbaka ett arbete på SHB där jag fick VG på både skriftliga och muntliga. Det här känns inte bra.

Men shit vad hela gänget är taggat för nu ska vi snart åka till MOMBASA! Två och en halv timme tills vi lämnar området!

wall of uppdatering

Nu har det inte uppdaterats på ett tag kände jag, tiden räcker inte alltid till.

De senaste dagarna har de största händelserna varit följande:
'Massbakning och myskväll
'MAMA, MTV african music award
'Skype med mamma och erik
'Plugg
'Sov hos Fredrica och pratade alldeles för länge häromgårdagen
'Security brief från Svenska ambassaden

Känslorna har varit följande:
'speedad
'förvirrad
'panikartade
'lättnad
'trötthet
'stressad
'nöjd
osv.
Mycket känslor!

Igår var svenska ambassaden här och talade om dittan och dattan ang. säkerheten i Nairobi med omnejd. Man behöver fräscha upp det lite med jämna mellanrum, för vi slappnar alla av mer och mer. Vi fortsätter gå i våra korta shorts och utmanar därmed kulturen och ödet. Matatus, de små minibussarna som åker runt som arga getingar i trafiken är tydligen väldigt utsatta (har nog mest förträngt vetskapen om att de är farliga och uppmanat till att åka bussarna de senasta veckorna), carjacking, robbery and rape hör nästan till vardagen i samband med de bussarna. Securitysnubben från ambassaden berättade att han häromdagen sett ett rån genomfört ev att gäng unga killar ca 50-100 m från våran port. Den extrema torkan, har inte varit så här tort på över 30år, är en stor orsak till den höga rådande kriminaliteten.

MTV eventet var över mina förväntningar och det var verkligen jättekul! Akon och Wycleff Jean (eller vad han nu heter) var där och Akon var med överallt. Han var nominerad->vann priser, utdelade priser, uppträdde och voltade endast iförd kalsonger. Han var överallt, men det var kul. Jag höll hans hand(men dock lyckades Hanna få/ta hans tröja..)!

I fredags var vi ett ganska stort mysigt gäng som var hemma och höll i pengarna inför Mombasa, vi bakade mjuk pepparkaka, åt alldeles för mycket kladdkakesmet och kollade på Brokeback Mountain och Ondskan.

Skolan går skapligt, Torbjörn (mentor, lärare i Model UN, FN-kunskap och ShB) kom precis tillbaka och lämnade min loggbok fårn u-landskunskapen, han verkade jättenöjd med mitt inlägg från senaste praktikdagen (hos HIV/aids kvinnogruppen och rundtur i Kibera). Enligt kommentaren hade jag fått honom att gråta! Däremot gråter jag nästan själv varje gång jag slår upp matteboken. Det är fruktansvårt knepigt, allt är en röra och vi har prov på fredag. Ett litet ljus i mörkret är att vi är ganska omringade av naturare man kan be om hjälp, det är skönt plus att vi på tisdagar har mattestuga på kvällen. Vi ska försöka införa en till mattekväll då många samare verkar, inte oväntat ha problem med kursen. Min inställning var självklart att jag skulle satsa på ett MVG men efter några veckor med boken har jag sänkt både mina förhoppningar och förväntningar.

Erik: Räkna inte med för mycket sol bara, det är ju trots allt regnperiod, trots det nästintill obefintliga regnet. Men lite mer värme än hemma kan du allt räkna med! 
Bessie: Vad kul att du följer bloggen! Jo tack, maten går bra. Här på internatet är den lite ensidig med kikärtor av olika slag och kenyas motsvarighet till halloumi, men det funkar bra. Mycket frukt och det gillar jag!


Casual update

Sitter här och pustar ut efter min sista lektion som slutar kl 12 på fredagar, väldigt skönt faktiskt. Började dagen med att ha frukostmöte med min eng. grupp, om ni minns att jag tidigare skrivit att vi på engelskan diskuterat klasskillnader och situationen i Kibera mm, var det arbetet inför redovisningen som skulle äga rum första lektionen idag. Sedan gick jag och Anja och klädde oss hel rosa resp hel lila, vi hade redovsining med fyrahörnsövning, där klassen aktivt får ta ställningstagande. Vi pratade bla. om tidigare skrivna ämnen, och det flöt på så bra att vi höll på hela lektionen. Får tacka klassen, utan allt de hade och säga skulle vi vara rätt körda. Zanna (läraren) sa att skulle hon sätta betyg på detta skulle det bli toppMVG. Känns som en bra start.
Har sedan räknat matte och aldrig räknat så långsamt på en lektion som idag, känns kul att vi har prov nästa fredag, förstår inte mycket.

Igår var vi med ModelUN kursen på franska skolan nästan hela dagen. Vi övade på engelskan genom att vi blev rundvisade en och en av en/två elever och hade även språklektion med de, "konferens" ang. Frankrikes reltion till FN, sedan bytte vi ídéer och tankar inför rollspelet nästa år. Mycket jobb, men det verkar kul. det roligaste var ändå att träffa lite andra människor, det vore kul att skapa lite mer nätverk utanför skolan. Det ska vi arbeta med. 

Annars har det inte hänt så mycket denna vecka, plugg, elefanter, franska skolan och plugg. Ikväll blir det nog att vi stannar hemma och försöker plugga, bakar kaka och myser. Imorgon kommer antagligen SMIPtreorna hemma från stan förbi skolan när de ändå är i Nairobi för deras fältstudier. På kvällen blir det MTV African Mucis Awards, förhoppningsvis blir det kul, trots att folk vi har träffat ute senaste veckan sagt att det kan komma att bli väldigt segt, vi får inte ha ståplatser heller, då blir det för svårt att hålla koll på oss. Men det är kul att göra lite andra saker än att bara gå ut på klubb varje helg.

Jag och Freddan för nån vecka sen.
 

african music awards

-       Skrev detta inlägg igår - men internet kapsejsade när det var dags för publicering -

Sitter här med Anna i väntan på vår lilla Model UN familj - it’s time to work. Nu kom Felix och frågade om vi ska med på African Music Awards på lördag, det vore jättekul, det kostar 1500ksh (150SEK) för ståplats och 2000ksh(200SEK) för sittplats. Rykten går om att Akon och Coldplay ska komma, mest troligt med Akon dock. Ellen som bor här sa i och för sig idag i bussen från elefanthemmet att de brukar ha stora artister som dragplåster, men i verkligheten kommer de inte. Typiskt u-land. Men det blir nog kul hur som helst. Antagligen ska jag nog släpa mig dit med de flesta på boardingen, om jag inser att ekonomin tillåter. Köpte malaria tabletter idag till Mombasa, de kostade 2380ksh, så pengarna sipprar ur händerna på en.
 
Såg idag på reklam på min blogg att det är desperate housewifes säsongspremiär ikväll, boardingens desperates fan suckar högt. Kolla på det och tänk på mig dudes (edit: tänk på mig nästa gång)!


Idag var vi alltså på ett elefanthem. Elefanter i åldern 2.5->27 månader, söta(äckliga) men blev lite uttråkande efter ett tag. De tar hand om elefantungar som är i fara. Vi fick även se en baby black rhino. Vi (de flesta) har nu sett the big five.


Jag och Fredrica - nyanländande till NNP - Nairobi National Park - för andra gången                                     (dagssafarin var första besöket).
 


Minstingarna blev först matade. Hörde av några svenska turister att anledningen till att de hade skynket var att elefanterna mår bäst av att inte se att det är en människa som matar de(?).


Massa feta vita turister (som man redan är trött på), lite svskol elever och elefanter.



Elefantböghög i leran.



Marie, halva skolan avlägsnade sig till skuggan när en halvtimme gått och de endast pratade om elefanternas namn.
 


Slutligen, the baby black rhino.


Glömde att meddela att min dator kraschade lite smått här i helgen. Jag fick panik i ca en halvtimme innan Jenny kom och räddade den.

Det är någon Nairobi-dag den 25/10 där man kan springa hel- och halvmaraton(42 resp. 21km). Det finns även en 10km runda. Fördelen med att inlägget inte publicerades igår är att jag då meddelade att jag och Jenny igår kväll beslutade oss för att springa (gå/jogga) halvmaraton, istället för 10 som det först var tänkt. Hur coolt vore det inte att kunna säga att man har sprungit halvmaraton (i Afrika)?

Vi gjorde upp ett träningsschema för att sedan kunna bevisa att vi skulle överleva loppet, för alla som igår kväll erkände lite halvt att de trodde motsatsen. Idag under morgonträningen insåg vi nog att det blir 10km. Jag känner ändå att det är kul att kunna springa (jogga) hela loppet plus att det vore kul att umgås med mamma och Erik, när de väl är här.

Skrivet idag, 7/10:
Stämningen på internatet har dragit ner en aning. Ingenting är spännande och nytt längre, man känner människorna man vill känna, man har gjort allting i närområdet, det är inte lika kul att ligga vid poolen hela helgerna (dock lika skönt) och samtalsämnena tar inte över varandra vid måltiderna lika intensivt. Igår var det en lite deprimerande dag, jag har inte alls så mycket hemlängtan men igår kändes det som att det kommer krypandes. Jag var jättetrött, nästintill så trött att jag började gråta när jag insåg att mitt försvar (lypsyl från apoteket - som jag måste har för att sova) låg på skrivbordet när jag hade krypit i säng 21.45. När jag vaknade idag kändes det dock bättre.


segt och lite goda klagomål

Jag vill ha en liten Uppsalabo som kramar om mig och säger att högen på skrivbordet kommer minska utan ansträngning och att denna vecka kommer gå finfint. Jag är supertrött och ska försöka lägga mig tidigt och koppla bort alla knepiga MaB-formler och beslut under Göteborgskravallerna och klasskillnader i Sverige.

Idag hade vi möte om Mombasa(stad vid kusten), som vi åker till nästa fredag. Fy fan vad kul och fy fan vad rätt tidpunkt. Jag, Marie och Anna kör hårt och bor tillsammans igen (som alltid), man bor i rum om tre, i hus om ca fyra rum, precis vid stranden ska det vara också tydligen. Blir säkert ett kanongäng i huset om vår vilja går igenom!

Imorgon är det någon surprise aktivitetsdag, oömma kläder, solkräm, vatten och solhatt vid gaten kl 10. Blir kul, alltid lika skönt att komma bort från skolbänken! På torsdag ska även ModelUN (alltså bla jag) till franska skolan för att prata om rollspelet och för att socialisera med lite andra människor.

Har pluggat HELA eftermiddagen och dunkar nu Hannas bästa danshits för att hålla uppe taggen, som äntligen har kommit, grym skiva, tack så hjärtligt vännen, jag saknar dig också! Hoppas återträffen var kanoners!

Det är förresten jättemånga som dragit på sig groundings nu också. Folk har varit för fulla, kommit hem för sent på vardagar (typ 20min), klättrat in i köket genom köksluckan etc... Några få har redan fått två groundings. Vid tre blir man hemskickad, då ska det dock vara tre grova.

Nu värker magen igen och ögonen blöder av trötthet så dags att ta mig i kragen och gå i säng i rätt tid för en gångs skull.

Erik kolla din mail!!

Kommentars kommentarer:
Yes, vi var på double inn och Tove det var tydligen någon som hade träffat din gamle Torsten(eller vad namnet nu var..). Jag, till skillnad från många andra här, diggar stället!
Mamsen, jag tar det alltid lugnt.
Hanna, tack tack - alltid kul med brev på posten! Du vet vad du kan förvänta dig snart (inom tidsramen kenya->Sverige). Puss!!

Lördagskvällen

Igår gick vi till en ny klubb, till en som bla jag blivit tipsad om av folk jag har pratat med som har varit här förut. Double inn, jag gillade stället för det var en bar och en klubb i ett, två stora lokaler som satt ihop. Kvällen blev ganska vild, en hel del ungomdar i vår ålder var där, jag tror att de var från internationella skolan. De sprang runt i bara målade överkroppar och var ganska dräggiga.

Antagligen blev en tjej nerdrogad igårkväll av en snubbe, men hon mår bra idag i alla fall. Människorna som tar dykarcert har legat i poolen hela helgen, de fick inte gå med på klubb igår kväll. Men det var egentligen ganska skönt, för då blev vi inte så många som vi alltid brukar bli.

Nu ska jag försöka bli effektiv och beta av lite läxor, usch och fy vad mycket jag har att göra, stressad är bara förnamnet.

Här är jag på balkongen med paketet från Susanne som verkade ha haft en svår färd. Jättegulligt, tack igen!


chillfredag

Nu blev jag jätteotaggad på att skriva ett inlägg, hade skrivit ett lite halvt genomtänkt inlägg som sedan försvann.

Får börja med att gratulera mamma på födelsedagen, lite i efterskott! Lät som att du hade haft en mysig dag och kul att du uppskattade tingeltanglet.

Denna vecka har innehållit mycket plugg, men också en praktikdag. Jag började onsdagen hos en HIV/aids drabbad kvinnogrupp i Kibera, där gjorde vi smycken som sedan blev till försäljning. Känns lite halvjobbigt att det bara är vi som verkar vara deras enda kunder, de har till och med gulblåa nyckelringar med texten ”Swedish school”, på vissa står det ”Swidish school”. Det var intressant att vara hos kvinnorna, även om vi inte så mycket, denna gång, pratade om deras sjukdom. Förhoppnigsvis kommer jag dit snart igen och kan tala med de om sjukdomen och dess konsekvenser då.

På eftermiddagen var jag på rundtur med Benard, vi knatade runt i Kibera och besökte en skola och ett dagis/skola. Jag har nog aldrig sett ett så sjukt barn i verkligheten, barnets armar var lika stora som en mans tumme och magen var maximalt uppsvälld.

Ikväll blev det chillkväll för min och en hel del andras del, vi bakade kladdkakor (två skallen per kaka, blev dock lite till övers som vi gav bort…), kollade på film och nu ska jag försöka renskriva min novell - får se hur det går med den saken. Imorgon blir det tvättning, suck – men det har nog aldrig behövts så mycket.

Två veckor till Mombasa idag!

Ps. Sebbe, 2000Ksh, för löpningen, är 200 sek


Två fina killar ovanför flodhästarnas territorium.


RSS 2.0